Pot naprej

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Več kot desetletje čuječnosti v ustanovi Pot naprej

V ustanovi Pot naprej smo se s čuječnostjo začeli poglobljeno strokovno ukvarjati kot eni izmed prvih v slovenskem prostoru. Dr. Mihael Černetič je leta 2005 v Psiholoških obzorjih objavil pregledni znanstveni članek z naslovom „Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja“. S tem je bila zanimiva in dotlej večinoma nepoznana tema celostno predstavljena slovenski strokovni javnosti ter je, najprej med psihologi, kasneje pa tudi v drugih krogih, naletela na veliko odmevnost. Od tedaj dr. Černetič izvaja raziskave in objavlja različne znanstvene in strokovne prispevke na temo čuječnosti, ki so tudi mednarodno prepoznani (konference v tujini in objave v tujih znanstvenih in strokovnih revijah). Prav tako sodeluje v številnih oddajah in poljudnih revijah.

Čuječnost v naši ustanovi predstavlja osrednje področje delovanja, za katerega smo se specializirali. Že več kot desetletje uporabljamo čuječnost kot učinkovit pristop v psihoterapiji in svetovanju ter izvajamo različne strokovne programe s področja čuječnosti za organizacije, skupine in posameznike. Med najodmevnejšimi je naš program „Razstresi se!, trening čuječnosti za učinkovito spoprijemanje s stresom. Naših čuječnostnih programov se je doslej udeležilo že prek 2.000 uporabnikov, med drugim številne ustanove in organizacije. Izkušnje in znanje, ki jih imamo o čuječnosti, so podprti z našimi tudi formalno potrjenimi kompetencami s področij psihologije in psihoterapije.

V ustanovi Pot naprej delujemo ljudje, ki tudi zasebno verjamemo v pozitivne učinke čuječnosti ter jo v svojem vsakdanjiku redno prakticiramo. Kot način življenja jo vnašamo v svoje osebno, partnersko in družinsko življenje. Tako jo lahko utemeljeno v znanstvenoraziskovalni dejavnosti in preizkušeno v vsakdanji osebni in strokovni praksi prepričljivo prenašamo na naše uporabnike.

Več o našem raziskovanju, objavah ter programih čuječnosti lahko preberete na spletnem mestu Pot naprej in na Facebooku (Čuječnost in Čuječno starševstvo).

 

Znak izobraženega uma je zmožnost posedovati neko misel, ne da bi jo sprejeli.

- AristotelPraktični tečaj za zmanjševanje stresa s čuječnostjo

RAZSTRESI SE!

Program izvajamo v skupinski obliki ali v obliki individualnega coachinga (tudi po metodi učenja na daljavo).

Več informacij o programu

Anketa: Stališča o čuječnosti in duhovnosti
 

ČUJEČNOST: nepresojajoče, sprejemajoče zavedanje svojega doživljanja v sedanjem trenutku (M. Č.)