Pot naprej

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Čuječna hoja kot krščansko duhovno doživetje

Vstanem še pred svitom in se spet odpravim na naše domače Pohorje, da bi še pred službo poskrbel za telesno zdravje ter si privoščil nekaj časa, ko sem lahko v miru sam s seboj.

Danes sem nekako potrt, malodušen. A vseeno stopam po običajni poti skozi gozd.

Med hojo v mislih ponavljam čuječnostno molitev, usklajeno z enakomernim ritmom svojih korakov. Jezusovo molitev. Hodim čuječno.

Več ...
 

Kako se izogniti prividom življenjske sreče

Hlastanje po všečkih in „prijateljstvih“ na socialnih omrežjih. Po instant užitkih, po dražljajih, dopaminu in adrenalinu. Po storilnosti, priznanjih, nazivih, položajih, po statusu, po materialnem razkošju. Neskončno ukvarjanje s sabo v imenu samouresničevanja in osebnega razvoja, pri čemer so drugi le kulisa. Samozadostna zabubljenost v svojem malem, udobnem kraljestvu, v navideznem občutku varnosti.

Več ...
 

Celostno prakticiranje čuječnosti na telesni, duševni in duhovni dimenziji

Celota človekove osebe vključuje tri temeljne razsežnosti, in sicer telesno (fizično), duševno (psihično) ter duhovno. Če naj bo prakticiranje čuječnosti celostno, obsega vse tri navedene dimenzije.

Več ...
 

Kaj imata skupnega Slomšek in čuječnost?

Kdor vsaj nekoliko pozna Antona Martina Slomška, ve, da je bil to človek velikega formata. Svetovljan, ki ga je možno brez težav postaviti ob bok njegovemu sošolcu Francetu Prešernu. Manj znano pa je, da lahko pri branju Slomškovih zapisov zasledimo tudi presenetljivo sodobna spoznanja s področja čuječnosti.

Več ...
 

Kaj imata skupnega Janez Bernardone in Carl Rogers?

V njegovem funkcioniranju se „pojavi vse tisto, kar greje človeško srce: preprostost, toplina in izžarevajoča dobrota; vse to pa tako naravno, da nihče ni imel občutka, da mu je v napoto“ (van Doornik, 1983, str. 156). „Takšnega človeka bi radi imeli ob sebi [...]. Radi bi si dali duška ob njem, mu pripovedovali o svojih bolečinah, posebno o tistih, ki jih nihče ne more razumeti. [Njemu] bi lahko zaupali vse tisto, česar nismo še nikoli nikomur zaupali. Ne bi pokazal niti sledu nepotrpežljivosti ne dolgočasja niti tega, da posluša iz gole vljudnosti. Naše napake ga ne bi vznemirjale, od nas ne bi zahteval naporov, ki jih še nismo sposobni. Od človeka, kakršen je on, bi šli z veselo zavestjo, da zmeraj čaka tudi nas“ (van Doornik, 1983, str. 157).

Več ...
 

Kako s čuječnostjo v eni minuti zmanjšati stres na delovnem mestu?

Ali je to sploh mogoče? Raziskava dr. Mihaela Černetiča, o kateri je izšel članek v reviji Mednarodno inovativno poslovanje/Journal of Innovative Business and Management, kaže, da trditev še zdaleč ni iz trte zvita.

Več ...
 

Storitve pro bono publico: V ustanovi Pot naprej se zavedamo družbene odgovornosti

Dandanes se marsikdo znajde v položaju velike duševne stiske, ki je ne more prebroditi sam, obenem pa je plačljiva pomoč v obliki psihoterapije in psihološkega svetovanja za veliko ljudi cenovno praktično nedostopna. V Sloveniji blagajna javnega zdravstva rednega (npr. vsakotedenskega) obiskovanja psihoterapije ali psihološkega svetovanja na žalost ne pokriva, zato tovrstne storitve za posameznike predstavljajo precejšen strošek, ki ga marsikdo nikakor ne zmore.

Več ...
 
Več člankov...

Če družba ceni svoje otroke, mora ceniti tudi njihove starše.

- John Bowlby