Pot naprej

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Več kot desetletje čuječnosti v ustanovi Pot naprej

V ustanovi Pot naprej smo se s čuječnostjo začeli poglobljeno strokovno ukvarjati kot eni izmed prvih v slovenskem prostoru. Dr. Mihael Černetič je leta 2005 v Psiholoških obzorjih objavil pregledni znanstveni članek z naslovom „Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja“. S tem je bila zanimiva in dotlej večinoma nepoznana tema celostno predstavljena slovenski strokovni javnosti ter je, najprej med psihologi, kasneje pa tudi v drugih krogih, naletela na veliko odmevnost. Od tedaj dr. Černetič izvaja raziskave in objavlja različne znanstvene in strokovne prispevke na temo čuječnosti, ki so tudi mednarodno prepoznani (konference v tujini in objave v tujih znanstvenih in strokovnih revijah). Prav tako sodeluje v številnih oddajah in poljudnih revijah.

Čuječnost v naši ustanovi predstavlja osrednje področje delovanja, za katerega smo se specializirali. Že več kot desetletje uporabljamo čuječnost kot učinkovit pristop v psihoterapiji in svetovanju ter izvajamo različne strokovne programe s področja čuječnosti za organizacije, skupine in posameznike. Med najodmevnejšimi je naš program „Razstresi se!, trening čuječnosti za učinkovito spoprijemanje s stresom. Naših čuječnostnih programov se je doslej udeležilo že prek 2.000 uporabnikov, med drugim številne ustanove in organizacije. Izkušnje in znanje, ki jih imamo o čuječnosti, so podprti z našimi tudi formalno potrjenimi kompetencami s področij psihologije in psihoterapije.

V ustanovi Pot naprej delujemo ljudje, ki tudi zasebno verjamemo v pozitivne učinke čuječnosti ter jo v svojem vsakdanjiku redno prakticiramo. Kot način življenja jo vnašamo v svoje osebno, partnersko in družinsko življenje. Tako jo lahko utemeljeno v znanstvenoraziskovalni dejavnosti in preizkušeno v vsakdanji osebni in strokovni praksi prepričljivo prenašamo na naše uporabnike.

Več o našem raziskovanju, objavah ter programih čuječnosti lahko preberete na spletnem mestu Pot naprej in na Facebooku (Čuječnost in Čuječno starševstvo).

 

Najmočnejši princip rasti leži v človekovi izbiri.

- George EliotPraktični tečaj za zmanjševanje stresa s čuječnostjo

RAZSTRESI SE!

Program izvajamo v skupinski obliki ali v obliki individualnega coachinga (tudi po metodi učenja na daljavo).

Več informacij o programu

Anketa: Kako dobro poznate čuječnost?
 

ČUJEČNOST: nepresojajoče, sprejemajoče zavedanje svojega doživljanja v sedanjem trenutku (M. Č.)