Spletni članki

Kratki prispevki o čuječnosti, psihoterapiji, osebnostnem razvoju in še čem

Vse je za nekaj dobro – tudi plevel?

Pravijo, da je vse za nekaj dobro. Ne vem sicer, ali to drži res za vsako stvar, a eno je gotovo: Na realnost, ki pač je, kakršna je, lahko gledamo z najrazličnejšimi očali. Od tega pa je močno odvisno, kaj bodo za nas pomenile posamezne okoliščine v realnosti, in to v čisto konkretnem smislu.

Trenutno je mesec junij in narava je v polnem razcvetu. Hkrati pa to pomeni, da po vrtovih veselo raste in uspeva tudi plevel. Kar se mene tiče, rad vrtnarim, a plevel je nekaj, kar mi pogosto jemlje vrtnarski entuziazem. Zlasti slak je vrsta rastlinskega vsiljivca, proti kateremu se mi zdi boj včasih skoraj brezupen.

V enem od takšnih stanj, zaznamovanih z nekoliko vrtnarskega obupa, sem se danes vprašal: Ali je plevel sploh za kaj koristen? Če pravijo, da je vse za nekaj dobro, ali to drži tudi za slak?

Sprva se mi je zazdelo, da je plevel izjema in zatorej izvzet iz zgornje rečenice. Nato pa se je v meni pojavila misel: Tudi (in včasih predvsem) po zaslugi plevela se pogosteje spravim iz hiše in se rekreiram z delom na vrtu, denimo s puljenjem plevela. Odstranjevanje plevela, ki je žal nujno za urejen vrt, je torej močan motivacijski dejavnik, ki me prisili v telesno aktivnost. Gibanje pa je, kot vemo, nujen pogoj za ohranjanje zdravja.

Navedena misel me je spravila v boljšo voljo, kar se tiče ukvarjanja z vrtom. Kajti očitno je na mojem vrtu nekdo (no, pravzaprav jih je cela vojska!), ki vztrajno skrbi za moje zdravje! Torej...? Živel (tudi) plevel!

Dr. Miha Černetič

Pin It

Sorodni članki